Du tenker kanskje ikke over det, men nesten all viktig lyd på en film er lagt på lenge etter at skuespillerne har dratt hjem.

Den gode filmopplevelsen skyldes nemlig like mye god lyd som godt bilde, men lyden i et filmstudio er vanligvis passe kjedelig. For å skape den rette magien på man hente inn egne folk folk å gjenskape lydeffektene i ettertid.

Denne kunsten kalles foley på fagspråket, og skapes av noen av de mest kreative, oppfinnsomme og rett ut gærne produsentene i filmverdenen.

For hva slags lyd skal du legge på når et romskip fyker over skjermen eller et monster prøver å kvele hovedpersonen?

Her er et lite knippe eksempler fra noen av de mest ikoniske lydeffektene noensinne:

LYSSABELEN I STAR WARS

De ikoniske lyssabel-lydene ble til ved å dingle en ødelagt mikrofonkabel mot et gammel TV-apparat. Pluss litt juks i studio etterpå, da … Se mikrodokumentaren over for herlig nerdeinfo.

T-REX FRA JURASSIC PARK

Dinosaurbrølet er laget ved å kombinere lydene fra blant annet en babyelefant(!), en tiger og en krokodille, og så pitche dem kraftig ned. Sjekk om du klarer å separere lydene i hodet når du ser klippet!

TERMINATOR 2

Hvordan skal du lydlegge en dataanimert politimann fra fremtiden, laget av flytende metall, som kan gå tvers gjennom metallgitter? Løsningen fra foley-designerne i «Terminator 2» var å ta opp lyden av en noe skikkelig ekkel hundemat som sakte glir ut av en hermetikkboks …

WARP DRIVE

Kanskje den mest nerdete lyden av alle: For å lage lyden av «warp drive» i Star Trek tok lyddesigner Ben Burtt turen tilbake til sitt gamle klasserom på Allegheny College i 2009, hvor han mange år tidligere hadde sett en fet, 60-talls oscillator som ble brukt i fysikkbygningen.

Den gamle oscillatoren var der ennå(!) så Burtt tok den med seg tilbake til studio og lyden fra den endte opp i den ikoniske warp-drive-lyden på filmen.

KLØRNE TIL WOLVERINE

Kremt … dette er ikke for skjøre sjeler: Lyden av knivbladene som spretter ut av armen til Wolverine i «X-Men» er laget at to ting: En kniv som trekkes ut av en slire — og en rå kylling som rives i to.

GODZILLA-BRØLET

Brølet fra den originalet Godzilla-øglen ble laget ved å smøre inn en lærhanske med seig kvae, og så dra fingrene lags strengene til en kontrabass.

Via Mental Floss, io9