Med mindre du er godt over gjennomsnittlig interessert i film og filmteknikk, gikk du høyst sannsynlig glipp av den japanske scifi-kortfilmen «Dust».

Det er ikke så rart.

Filmen har ikke vært satt opp på norske kinoer, og blant tusenvis av andre scifi-prosjekter var det kanskje den begrensede lengden som gjorde at den ikke fikk mer oppmerksomhet. I tillegg brukte filmmakerne lovlig lang tid på å ferdigstille prosjektet sitt.

Den knapt 25 minutter lange affæren ble nemlig påbegynt allerede i 2007, da de unge filmentusiastene Jason Gallaty, Josh Grier og Mike Grier bestemte seg for å lage en science fiction-historie satt til et dystopisk Japan en gang i nær fremtid.

Sakte, men sikkert begynte ideen å ta form, og i 2012 startet trioen en Kickstarter-kampanje for å finansiere prosjektet. Den fascinerende ideen deres gjorde at pengene raste inn, og med litt over 100 000 dollar som underlag kunne de tre filmskaperne begynne å realisere prosjektet.

Plotet i «Dust» er befriende originalt, og kretser rundt trusselen fra en forferdelig sykdom som truer alt liv på jorden.

Miljøet er fullstendig ødelagt av støv og krigsherjinger, og folket har barrikadert seg bak høye bymurer for å unnslippe det giftige støvet – men nå er trusselen også på vei inn i byen.

Filmens hovedperson tar på seg oppdraget å finne en løsning, og reiser avgårde ut i naturen og opp mot fjellene for å finne en kur – og på veien skjer det magiske ting:

Filmen er skutt på location i mange forskjellige deler av Japan, og byr på deilige bilder kombinert med VFX på høyt nivå.

«Dust» er, i tillegg til å være god underholdning, et fint innspill i den evige diskusjonen om det faktisk er mulig å lage høykvalitets spillefilm på relativt lave budsjetter – og svaret i dette tilfellet er definitivt JA!

Faktisk føles filmen langt lengre og mer innholdsrik enn de 25 minuttene skulle tilsi, så sett av en knapp halvtime i dag til å fordype deg i original sci-fi – og herlige spesialeffekter.

Har du lyst til å jobbe med visuelle effekter i film og TV?

Norske Kenn Hedin Kalvik og Jeanette Hele Eiternes studerte 3D-animasjon og filmproduksjon på Noroff – i dag jobber de med store reklamefilmer for merker som Nike og Samsung fra sin base i London.

På Noroff sine VFX-studier lærer du å jobbe profesjonelt med VFX innen spennende fagområder som 3D, animasjon, rotoscoping, tracking, retusjering og compositing. Studiet på Noroff fokuserer på praktisk, teknisk og skapende kompetanse relatert til et aktivt utøvende yrkesliv i bransjen.

Undervisningen starter på grunnleggende nivå, og det er ikke behov for spesialisert utdanning utover det formelle opptakskravet – som du leser mer om her.