En av de mest spennende filmene denne våren er den amerikanske filmatiseringen av det japanske manga-mesterverket «Ghost in the Shell».
Mangaen ble filmatisert første gang som en anime i 1995 – og ble en mildt sagt viktig inspirasjon for «The Matrix».
Den nye Hollywood-remaken har fått … la oss si sprikende anmeldelser. Noen digger den virkelig, andre ble skuffet. Men uansett: Filmen er kanskje noe av det vakreste som er laget for kinolerretet noensinne. Bare det er grunn nok til å sikre seg en plass i kinomørket. Bare se her:
Mange av nøkkelscenene i filmen er nappet direkte fra den animerte originalen — uten at dette er noe negativt i seg selv.
Anime-klassikeren fra 1995 regnes som en av verdens beste animerte filmer, og filmskaperne bak årets versjon har mildt sagt fått en vanskelig oppgave med å gjenskape effekter som dette:
Men det har de altså klart — med glans!
Det er selskapet med det intetsigende navnet MPC som står bak de banebrytende spesialeffektene i årets versjon av «Ghost in the Shell».
Det mystiske akronymet skjuler det egentlige navnet, Moving Picture Company — og menneskene som jobber her regnes som noen av bransjens absolutt beste på fagfeltet visual effects (VFX).
Firmaet har kontorer i London, Bangalore, Amsterdam, Paris (og selvsagt filmbyen Los Angeles) pluss en drøss andre steder, og spesialiserer seg rett og slett på å skape spektakulære, visuelle opplevelser for deg og meg.
I noen av filmene deres er effektene i seg selv ikke ment å ta oppmerksomheten, mens hos andre er det helt motsatt — og dette er også tilfellet med kinoaktuelle «Ghost in the Shell».
Her har smellvakre Scarlett Johansson hovedrollen som en anti-cyber-terrorist som har som jobb å ta seg av hackere og cyber-kriminelle.
…o g i mange av scenene ses tydelige avtrykk fra den animerte versjonen, for eksempel mellom disse to klippene:
…eller disse to:
Enten det er den originale mangaen, den animerte filmen fra 1995 eller nyskapningen med Scarlett Johansson som er din favoritt, så fortjener special effects-teamet definitivt ros for å klare å gjenskape magien fra originalen.
Hvis du er interessert i hvordan MPC-folka har jobbet for å få dette til, anbefaler vi sterkt at du leser et av de få intervjuene hvor filmskaperne forteller utfyllende om jobben sin.
Det er fascinerende lesning — og god underholdning for alle som er glade i film (og spesielt sci fi).
Har du lyst til å jobbe med visuelle effekter i film og TV?
På Noroff sine VFX-studier lærer du å jobbe profesjonelt med VFX innen spennende fagområder som 3D, animasjon, rotoscoping, tracking, retusjering og compositing. Studiet på Noroff fokuserer på praktisk, teknisk og skapende kompetanse relatert til et aktivt utøvende yrkesliv i bransjen.
Undervisningen starter på grunnleggende nivå, og det er ikke behov for spesialisert utdanning utover det formelle opptakskravet – som du leser mer om her.