Har du noen gang lurt på hvem svindlerne bak de såkalte «Nigeria-brevene» er?

Vel, én av dem er, ifølge politiet, en 67 år gammel amerikaner (bildet over). Han er også økonomiansvarlig for sin lokale kirke utenfor New Orleans, og totalt mener politiet at mannen står bak hele 269 tilfeller av e-postsvindel. Gjennom å utgi seg for å være en nigeriansk prins, skal han ha lurt til seg store summer fra sine intetanende ofre.

Hvorfor går folk på limpinnen, tenker du kanskje?

Det er i så fall ikke så rart. Nigeria-brevene – med sine karakteristiske dårlige grammatikk, usannsynlige historier og enorme pengebeløp – har lenge blitt vitset om og latterliggjort.

Derfor vet du sikkert allerede at du ikke skal gi bankkontoen din til personer som hevder de er nigerianske prinser, samme hvor mye penger de lover deg. Du har trolig også en sunn skepsis mot meldinger om at du har vunnet et lotteri du aldri har deltatt i.

Men det betyr ikke at du er helt trygg. Mange av dagens svindlere er nemlig mer utspekulerte enn som så, og det kan være vanskelig alltid å gjennomskue dem.

Ta testen – få får full pott

Det er derfor smart å bruke noen minutter til å sette seg inn i hvordan dagens svindlere opererer. Nå kan du også teste ut dine evner i en test laget av britiske myndigheter for kampanjen «Take Five to Stop Fraud Week».

Kjenner du igjen kjennetegnene til dagens svindlere? Ta testen her!

Ifølge The Guardian klarer knapt én av ti å få full pott på de åtte spørsmålene.

Derfor er det viktig

Hvorfor er det viktig? I Norge er det tre ganger mer sannsynlig at du blir utsatt for nettkriminalitet enn lommetyveri, ifølge Politidirektoratets store innbyggerundersøkelse for 2016.

Kanskje derfor er også nettsvindel for første gang den typen kriminalitet nordmenn er mest bekymret for, ifølge en fersk undersøkelse av Ipsos. En tredjedel av nordmenn svarer at de enten er meget eller ganske bekymret for å bli svindlet på nett.

– Nettkriminalitet er der folk mener politiet har dårligst kapasitet, og det har de rett i, erkjente politidirektør Odd Reidar Humlegård til NTB i januar.

Dette bør alle vite

Sammen med testen lister den britiske kampanjen opp tre tips som hjelper deg med å unngå og gå i svindlernes felle. Dette bør du vite:

1) Ingen banker eller organisasjoner vil plutselig spørre deg om PIN-koden din, passordet ditt eller be deg flytte pengene dine til en annen konto.

2) Dersom du får uventet e-poster eller tekstmeldinger fra ukjente aktører, vær svært forsiktig med å klikke på hyperlenker i meldingen.

3) Dersom noen utgir seg for å være banken din og ber deg om å ringe dem: Ta kontakt med selskapet gjennom e-postadresser eller telefonnumre du finner på de offisielle nettsidene deres – IKKE kontaktinformasjonen som er vedlagt i meldingen.

Dette er Forbrukerrådets tips:

  • Dobbeltsjekk når folk ber om viktig informasjon
  • Ikke betal på forhånd
  • Bruk kredittkort eller et kjent betalingssystem
  • Gjør nettsøk og bruk svindellista til Forbrukerombudet
  • Unngå å gi fra deg personlig informasjon
  • Send aldri penger i posten

Leste du?

Interessert i datasikkerhet?

Noroff tilbyr bachelor i digital etterforskning, et studium der du lærer om datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Graden sentreres rundt temaer som informasjonssikkerhet, systemsikkerhet og nettverkssikkerhet

Kompetansen er svært ettertraktet i arbeidslivet. Den gir deg mulighet til å jobbe i politi og etterretning, eller med datasikkerheten for små og store selskaper.

Les mer her!

Toppbilde: Politiet i Slidell