Det var en fornøyd Mark Zuckerberg som poserte for kameraet i fjor sommer, da Instagram rundet 500 millioner brukere. Det som skapte overskrifter, var imidlertid ikke denne milepælen – men snarere en liten detalj i bakgrunnen av bildet:
Teipbiten over webkameraet på datamaskinen hans.
3 things about this photo of Zuck:
Camera covered with tape
Mic jack covered with tape
Email client is Thunderbird pic.twitter.com/vdQlF7RjQt— Chris Olson (@topherolson) 21. juni 2016
«Zuck» var langt ifra den første til å sikre seg på denne måten. Men i kjølvannet av bildet ble det for alvor satt på dagsorden.
I dag, et drøyt halvår etterpå, ser du det stadig oftere – på kafeer, skoler og i møterom: Små biter av gaffa- eller elektrikerteip, der du vanligvis ville forvente å se en kameralinse.
Er dette paranoia – eller en nødvendig forholdsregel? Er det virkelig en reell fare for at det sitter noen der ute på nettet og følger med på deg …?
Utpressing
Mest sannsynlig er det ikke noen som overvåker deg, eller som har tilgang på ditt webkamera. Men om sjansen for å bli rammet er liten, er innsatsen som kreves for å sette på teipbiten enda mindre.
Dette er nemlig ikke bare ubegrunnet paranoia, skal vi tro Liam O’Murchu, sikkerhetsansvarlig i Symantec.
– Vi ser tilfeller der folk går inn på maskinen din, aktiverer kameraet og kan se hva du holder på med. Faktisk ser vi det ganske ofte, sa han nylig i en video hos Tech Insider.
Det gjelder heller ikke bare webkameraer, men også for eksempel baby-monitorer og overvåkningskameraer. Har du slikt utstyr i hjemmet, anbefaler O’Murchu å gjøre et søk på nettet for å se om det har vært rapportert om tilfeller der tilsvarende utstyr er blitt hacket.
Også internett-tilkoblede leker skal du forresten være forsiktig med, som Forbrukerrådet nylig demonstrerte:
- Les også: Disse dingsene i hjemmet ditt kan hackes
O’Murchu oppgir at det har vært tilfeller der folk er blitt arrestert for utpressing, der pressmidlene var soveroms-bilder tatt med ofrenes eget «webcam».
– Er du bekymret for dette, bør du absolutt dekke til kameraet, sier eksperten fra Symantec.
Ingen grunn til ikke å gjøre det
Mark Zuckerberg er selvsagt i en særstilling – han er et opplagt mål for hackere og utpressere. Også FBI-direktør (enn så lenge) James Comey teiper over kameraet sitt, av lignende årsaker. For «vanlige folk» er risikoen mye mindre.
Da bildet av Zuckerberg ble spredt rundt på nettet i fjor, tok blant andre The Guardian opp spørsmålet om det er noe vits, for enhver, å dekke til kameraet. Det viste seg faktisk at selv flere eksperter ikke har gått i verktøykassa og funnet frem teipen.
– Men det er fordi jeg er en idiot, sa Matthew Green, ekspert på kryptering ved Johns Hopkins-universitetet, til den britiske avisa.
Han ser nemlig ingen grunn til ikke å gjøre det.
– Jeg har ingen unnskyldning for ikke å ta dette seriøst. Men til syvende og sist er det vel straff nok i seg selv å se meg naken, sa han spøkefullt.
Slik er du trygg på nett
Én måte hackerne kan komme seg inn på maskinen, er gjennom malware. Foruten teipbiten kan du beskytte deg for denne typen angrep med de samme forholdsreglene som du bør ta for å slippe unna ransomware, en annen type angrep som blir mer vanlig, og som baserer seg på utpressing av offeret.
Forholdsreglene inkluderer:
- Bruk et godt antivirus-program.
- Alltid hold operativsystemer og programvare oppdatert til seneste versjon.
- Ikke stol på noen. Malware kan være gjemt i et program eller bak en link.
- Sjekk filendelsen på filer du laster ned og/eller installerer.
- Hvis du oppdager noen uvanlige programmer eller prosesser på datamaskinen, koble den fra nettet umiddelbart.
Er du interessert i å lære mer om sikkerhet på nettet, og kunne spore opp de som driver med denne typen cyber-angrep, kan du ta en Bachelor i Digital etterforskning (digital forensics) hos Noroff.