Nøkkelen til hva som holder oss på de sosiale mediene er følelsene våre. En Facebook-hverdag uten å kunne like, kommentere, reagere og sende hjerter, hadde rett og slett ikke vært like morsom.

Dessuten sørger jo disse «følelsesutbruddene» på sosiale medier for at du får se mer av det du faktisk liker – som igjen fører til at vi bruker de sosiale mediene enda mer.

Derfor er det naturlig nok viktig for de som driver de sosiale mediene, å vite mest mulig om hva vi tenker og føler når vi interagerer på plattformene.

Nylig fikk Facebook godkjent tre patenter, som er spesialdesignet for å analysere, registrere, forstå og respondere på følelsene våre – for å lage en mest mulig sømløs brukeropplevelse.

Patent 1: Færre misforståelser med følelsesbeskrivende meldinger

Vi vet alle hvor lett det kan være å feiltolke hva noen skriver i en melding. Er vedkommende sur, blid, passiv-aggressiv eller simpelthen informerende når hen skriver: «Jeg kommer snart»? Det er ikke alltid så lett å vite. Og dette vil Facebook gjøre noe med.

Det første patentet er nemlig laget med den hensikt å kunne tolke hvilket humør du er i når du skriver. Her skal Facebook analysere informasjon blant annet om hvor fort du skriver, hvor hardt du trykker på tastene, om du er i bevegelse, og hvor du befinner deg.

Facebook analyserer hvilket humør du er i når du sender meldinger. Til venstre kan man ane noen som er litt irriterte på obsternasige Kevin, mens til høyre kan man lure på om personen som trenger skyss kanskje har tatt litt for mange øl? Foto: USPTO.

Ut fra disse faktorene tolker Facebook hvilket humør eller hvilken tilstand du er i, og formaterer meldingen i tråd med det. Fonten som brukes, om det er store eller små bokstaver, og mellomrom mellom bokstavene kan variere ut fra hvilket humør Facebook tolker at du er i – og forhåpentligvis blir det da lettere for mottaker av meldingen å tolke om du er glad eller sur når du skriver.

Patent 2: Facebook gir deg mer av det du liker

Det andre patentet er skreddersydd for å oppfatte hvordan du reagerer på ting – selv uten at du trykker «liker» på et innlegg.

Det betyr at om du for eksempel ikke tør å like den halvkvalme, men utrolig søte kattevideoen av frykt for hva dine venner kommer til å tenke når de ser at «Hanne har likt denne videoen» – så vil Facebook likevel kunne registrere at du faktisk gjør dette. Og det har de tenkt å gjøre gjennom kameraet på mobilen, nettbrettet eller laptopen din.

Ved hjelp av selfiekameraet ser Facebook om du ler eller griner av kattevideoer, og tilbyr deg videre innhold basert på det. Foto: USPTO.

For selv om vi ikke alltid bruker selfiekameraet, som det så populært heter, så er vi stort sett foran dette når vi bruker sosiale medier.

Facebook vil ha tilgang til dette kameraet og kunne utnytte passiv bildedata. Det betyr at de ser deg når du scroller gjennom nyhetsstrømmen din, og de vil analysere hvordan du reagerer på forskjellige ting. På den måten kan de vurdere hva du liker og ikke liker, og dermed ut fra dine ansiktsuttrykk kunne proppe strømmen din med mer av de tingene du synes å like – på samme måte som de gjør det nå ut fra hva du har likt og kommentert på.

Patent 3: Du trenger ikke lete deg fram til riktig emoji

Det tredje patentet benytter seg også av selfiekameraet, og skal simpelthen gjøre det enda enklere for deg å reagere på innlegg eller å sende emojis.

Basert på ansiktsuttrykket ditt og eventuelle gester du gjør, vil Facebook generere et forslag til en emoji som passer til din reaksjon. Geiper du, vil en geipe-emoji poppe opp, og smiler du og holder opp tommelen, vil både en smile-emoji og en tommel-emoji foreslås.

Facebook foreslår den emojien du trenger basert på ansiktsuttrykk og gester. Foto: USPTO.

Det betyr at fordi Facebook kan lese følelsene dine, så slipper du å lete deg fram til riktig emoji, og ditt liv på sosiale medier blir enda mer sømløst. Facebook vil også kunne bruke denne informasjonen om dine reaksjoner og følelser til å servere deg mer av det du tydeligvis liker å se, som ved det forrige patentet.

Etisk problematisk

Nå skal det sies at selv om Facebook har registrert disse patentene, så er det likevel ikke sikkert at de kommer å ta dem i bruk. Om så kan det også ta noe tid før det skjer.

Men om de faktisk gjør det, reiser det noen etiske problemstillinger. For det første risikerer man de allerede kritiserte ekkokamrene, hvor man kun fôres med ting man liker og dermed ikke får utfordret sitt verdenssyn, bare vil bli enda tettere.

I tillegg er det problematisk at Facebook i praksis vil kunne se og analysere deg til enhver tid, for så å utnytte dataene de samler til sin fordel. Mon tro om ikke Datatilsynet vil ha en eller to innvendinger i alle fall når det gjelder bruken av selfiekameraet.

Skal man ikke bare få lov til å sitte å fnyse eller fnise i fred, liksom?

Kilder: CB Insights, Mashable, United States Patent and Trademark Office.