Det er ikke sikkert du har hørt om begrepet «dark patterns» før, men du har garantert vært borti det. Dette er betegnelsen på nettdesign som har én oppgave – nemlig å lure deg.

Gjemmer seg i virvaret

Se for deg at du går inn på en nettbutikk for å kjøpe en bok, en hårspray, en konsertbillett eller en mobiltelefon. Du finner fram til det du vil ha, legger det i handlekurven og klikker for å gå til kassa. For å fullføre bestillingen må du gjennom kanskje to, tre eller seks sider, hvor du må fylle inn forskjellig informasjon, hake av i diverse bokser og klikke på forskjellige knapper – før du omsider får trykket «bekreft kjøp».

Det er i alt dette virvaret av informasjon at «dark patterns» skjuler seg. For uten å ha ment det, har du kanskje sagt ja til å få nyhetsbrev i e-posten, kanskje du har signet opp til et abonnement du egentlig ikke ønsker, eller kanskje du til og med har fått med deg flere varer i kassa enn det du egentlig hadde planlagt.

Nettsiden har rett og slett klart å forvirre deg såpass mye at du har sagt ja til mer enn du ønsker.

Hos dette amerikanske billettselskapet får du med et årsabonnement på Rolling Stone Magazine om du ikke passer på.
  • Er du opptatt av et trygt og sikkert internett? Da kan vår bachelor i digital etterforskning være noe for deg. Les mer om den her.

Mange måter å bli lurt på

Det var den britiske UX-designeren Harry Brignull som først lanserte begrepet «dark patterns» i 2010. Da hadde han sett seg lei av nettsider som på en eller annen måte førte besøkende bak lyset.

Gjennom nettsiden DarkPatterns.org har han samlet gode eksempler på «dark patterns», samt systematisert dem. Ikke mindre enn 14 kategorier har han delt disse opp i.

Her er det snakk om alt i fra å lure deg inn på en side med et «godt tilbud», til å skjule de reelle kostnadene før aller siste ledd i kjøpsprosessen.

Det er å plassere knapper og bokser på uvante steder eller å gi deg annonser som ligner forbløffende mye på det du egentlig er på utkikk etter. Det er at du må svare på lurespørsmål, eller at «den lille skriften» er så liten at du nesten ikke ser den.

På denne nettsiden blir du lurt til å trykke på feil «download»-knapp takket være en snedig plassert annonse. Spør deg selv: Hvilken «download» hadde du trykket på?

En av de mest vanlige «dark patterns» er at du faktisk må klikke for at du ikke vil ha tilleggsprodukter ved et kjøp. Hvis du ikke er oppmerksom, så får du det automatisk med. Eksempelvis når du kjøper flybilletter, så blir du bedt om å velge et sete – til en ekstra kostnad. Litt mer skjult ligger knappen hvor du kan trykke deg forbi setereservasjonen. Du må aktivt velge den bort.

Og dette vinner bedriftene stort på.

Flyselskapene gjør det lett for deg å velge et sete som du må betale for, og litt mindre lett å bare gå forbi gratis.
  • Vil du lage gode nettsider som ikke lurer folk? Da kan vårt studium i grafisk design være noe for deg. Les mer om det her.

Vinner på at vi skummer

Tankegangen bak «dark patterns» er nemlig basert på at når vi er på internett, så leser vi aldri nøye gjennom ting – vi skummer. Da er det lett å overse en halvveis skjult beskjed.

I tillegg er vi vanedyr. Når vi skal bekrefte noe, trykker vi på den tydeligste knappen. Hvis vi vil ut av et vindu, trykker vi der vi er vant til å trykke (oppe til høyre eller venstre), og lignende. Da kan «dark patterns» lure deg ved å gjøre om på plasseringen av disse knappene. Vips – så har du gjort noe som ikke var med vilje, og som i enkelte tilfeller både kan koste deg dyrt og være vanskelig å reversere.

I denne videoen forklarer Harry Brignull mer om «dark patterns»:

Om du vil se flere eksempler på «dark patterns» kan du sjekke ut «hall of shame» her.

  • Ved Noroff tilbyr vi en rekke studier innenfor IT og design, for deg som er opptatt av et godt, trygt og funksjonelt nett. Les mer om våre studier her.