Mye av informasjonen vi etterlater oss på internett er åpen for alle å se. Når du har sendt en e-post, for eksempel, så ligger den der og flyter. Det er ikke uvanlig at e-posten blir lest/scannet av e-posttjeneren for å se etter malware, og selv om du faktisk har slettet den, så har tjeneren likevel lagret en kopi av den.

En del bryr seg kanskje ikke altfor mye om dette, men likevel kan det være ubehagelig å tenke på at e-postene dine og informasjonen du etterlater på internett også er åpen for tredjeparter. Så lenge de har kunnskap nok, så kan hvem som helst finne ut hva som helst om deg.

Heldigvis er det en rekke ting man kan gjøre hvis man har et ønske om å virkelig være anonym på internett. Vi viser deg hvordan.

Krypter e-post og annen kommunikasjon

Det første man bør tenke på er å kryptere kommunikasjonen sin – både e-poster, tekstmeldinger og telefonsamtaler.

Når man krypterer bruker man såkalte public keys og private keys opp mot hverandre. Når du sender en e-post, krypterer du den med din private nøkkel, og da må mottakeren ha din offentlige nøkkel for å åpne den.

For å generere slike nøkler kan man på datamaskinen bruke krypteringsprogramvare som PGP (betalt versjon), OpenPGP (gratisversjon), eller GPG (også gratis).

Aberet med å bruke slike program, er at man er nødt til å finne og dele nøkler selv, noe som krever at man holder tunga rett i munnen – da nøklene kan være på opptil 40 siffer lange. Derfor går det også an å skaffe plugin-maskinvare til nettleseren, som er enklere i bruk.

Du har WebPG, Mailvelope, og PGP Anywhere. Disse genererer, håndterer og gjenkjenner nøkler, slik at du enkelt kan sende kryptert e-post ved et klikk – og du slipper å tukle med nøklene selv.

For iOS og Android finnes det en del apper – som for eksempel Signal og WhatsApp – som du kan bruke til å kryptere tekstmeldinger og telefon-/videosamtaler. Også disse er enkle i bruk og krypterer for deg.

Det du må passe på når man velger krypteringsprogram – om det er til datamaskinen eller telefonen – er at du bruker såkalt end-to-end encryption.

Når nøkler genereres gjennom et program, kan nemlig firmaet ta kopi av disse, og dermed åpne meldingene. Men med end-to-end er man forsikret mot at dette ikke kan skje. Da er det utelukkende avsender og mottaker som kan lese meldingen.

Hvis du attpåtil vil sende e-postene anonymt, kan du bruke en såkalt anonymous remailer-tjeneste, som rett og slett endrer avsenderadressen før den sender en e-post videre til mottakeren.

Skjul IP-adressen din

Hvis du vil anonymisere internettbruken din ytterligere kan det være lurt å skjule IP-adressen din, som er koblet til ruteren du bruker og med det kan avsløre nøyaktig hvor du befinner deg.

For å gjøre dette må du bruke et program som lager proxy-adresser for deg. Da kan det fort se ut som du sitter i Mexico eller Bulgaria, selv om du egentlig befinner deg i Kristiansand.

En av de sikreste løsningene er onion-ruteren Tor. Denne kalles en onion-ruter fordi den hvert tiende sekund legger til forstyrrelser på IP-linjen, slik at din kobling fylles på med lag på lag av IP-adresser. Dette gjør det nærmest umulig å finne deg.

Om du ønsker å bruke dette på Android eller iOS kan du finne programmet Orbot i Google Play og Onion Browser i App Store.

Enklere, men ikke fullt like sikre, løsninger kan være å bruke en simpel proxy-server som HideMe, eller å rett og slett åpne et inkognitovindu i nettleseren din (dette finner du under «Fil» i verktøylinja).

Opprett en anonym e-postadresse

Hvis du kjenner deg litt ekstra paranoid og virkelig vil kommunisere totalt anonymt, bør du også opprette en anonym e-postadresse.

Først og fremst bør du bruke en gratis nettbasert e-posttjeneste, og ikke en privat en, da disse etterlater spor. Problemet med mange nettbaserte tjenester er at de krever et telefonnummer for at du skal verifisere hvem du er.

Det letteste her er å anskaffe en såkalt burner phone – kjøp en billig telefon med kontantkort og eget telefonnummer, og aktiver det over internett (helst da på en proxy-server) under et alias, med falsk fødselsdato. Hvis du trenger en adresse, bruk en hotelladresse.

Når du så har opprettet en anonym e-postadresse, og i tillegg bruker en proxy-server og et PGP-program til å kryptere e-postene – kan du kommunisere totalt anonymt.

Merk at du ikke bør bruke den anonyme adressen på noe annet enn en proxy-server, og hvis du skal gjøre internettsøk må du alltid huske å logge deg ut av adressen først. Et søk lagres og kan lett kobles til din ekte identitet.

Å være fullstendig anonym krever med andre ord ganske mye både bevissthet og disiplin, og jo mer komplisert det blir kan man spørre seg om det er verdt det.

Det viktigste er kanskje å huske på å ha godt nettvett og i utgangspunktet ikke dele ting du ikke ønsker skal være åpent for offentligheten. Uansett hvor mye man forsøker å forsikre seg, så vet man aldri når en hacker kan være løs eller når Big Brother ser deg.

Hvis du vil lære mer om å være usynlig på nettet kan du lese hackeren Kevin Mitnicks guide i WIRED, eller eventuelt plukke opp boka hans, The Art of Invisibility, på en nettbokhandel nær deg.

WikiHow har også gode, praktiske tips for hvordan å være usynlig på internett.

Er du interessert i å lære mer om sikkerhet – og synlighet – på nettet, og å finne digitale spor? På Noroff kan du ta en Bachelor i Digital etterforskning (digital forensics), på campus eller som nettstudier. 

Klikk her for å lese mer om digital etterforskning.