Det har stormet i kontorene til Facebook de siste dagene. Amerikanske myndigheter har startet en etterforskning mot selskapet, og Facebook-aksjen har falt syv prosent, noe som tilsvarer 40 milliarder dollar.
Før helgen ble det kjent at det britiske analyseselskapet Cambridge Analytica benyttet seg av informasjon om 50 millioner Facebook-brukere uten deres tillatelse.
Det har fått Facebook til å hyre inn digitale etterforskere i selskapet Stroz Friedberg for å komme til bunns i saken. Etterforskerne skal finne svar på hvorvidt den private informasjonen er blitt slettet eller ikke.
– Dette er en del av en omfattende intern og ekstern gjennomgang for å fastslå sannheten i påstandene om at Facebook-dataene det er snakk om fortsatt eksisterer, skriver Facebook i en pressemelding.
Her er en oversikt over det som har skjedd så langt:
Hva er det egentlig som har fått IT-giganten i uføre?
Cambridge Analytica ble raskt verdenskjent da de jobbet for Donald Trump i valgkampen i 2016.
En av suksessoppskriftene til selskapet var bruk av såkalte «psykologiske profiler». Disse profilene ble brukt til å skreddersy det politiske budskapet Trump-kampanjen viste til ulike velgergrupper.
Informasjonen til profilene ble hentet fra en rekke ulike kilder, deriblant Facebook.
Nå viser det seg at selskapet benyttet seg av informasjon om 50 millioner personer uten deres tillatelse, ifølge undersøkelser The New York Times og The Guardian har gjort.
I kjølvannet av avsløringene har Facebook og eier Mark Zuckerberg blitt utsatt for krass kritikk fra britiske og amerikanske politikere. Ett kritisk punkt er at Facebook ble gjort kjent med at informasjonen var på avveie for to år siden. Likevel sa de ikke fra til brukerne sine.
- Vil du være med på å skape en tryggere digital hverdag? Noroff tilbyr studieprogrammer i Nettverk og IT-sikkerhet, Nettverks- og systemadministrasjon, og Digital etterforskning.

Hvordan fikk de det til?
Cambridge Analytica samarbeidet med et selskap som heter Global Science Research, grunnlagt av Aleksandr Kogan ved Cambridge University.
Forskeren hadde fått tilgang til store mengder informasjon etter at han lanserte en personlighetsquiz i en app kalt thisisyourdigitallife. Totalt 270.000 lastet ned appen, ifølge Facebook.
De som lastet den ned og tok quizen, fikk utbetalt en liten kompensasjon. De ga også tillatelse til at appen lagret informasjon om blant annet hvor de bor, vennelisten deres og hva de liker. The New York Times understreker imidlertid at brukerne godtok at informasjonen ble brukt til forskning, ikke til politiske formål.
Det var heller ikke alt appen samlet inn. Den lagret også informasjon om vennene til de som lastet ned appen.
Dette var før regelverket ble strammet inn. Dersom du gir en app tilgang til Facebook-kontoen din i dag, kan den bare se den konkrete informasjonen du tillater at den får tilgang til. Men det var ikke tilfellet før 2015. Da kunne appene hente ut informasjon om deg og hele vennelisten din, med mindre du hadde nektet tilgang gjennom sikkerhetsinnstillingene dine, noe de færreste hadde.
Det vil si at dersom en venn av deg lastet ned en app i 2014, kunne den samme appen samle inn informasjon om deg også.
Global Science Research kunne derfor hente inn informasjon om vennene til de 270.000 personene som lastet appen ned.
– Kogans app ville ikke fått tilgang til detaljert informasjon om vennene i dag, skriver Facebook i en pressemelding mandag.
Da Cambridge Analytica ble gitt tilgang til denne informasjonen, hadde de nok materiale til å lage psykologiske profiler av 50 millioner personer. Dette kunne de igjen bruke til å skreddersy politisk reklame før valget i 2016.

Hvorfor er de psykologiske profilene så viktige?
Selskapet selv hevder at de kan påvirke handlingene til amerikanske velgere basert på disse profilene. Ifølge The Guardian kan man predikere hvilket parti noen stemmer på bare basert på noen titalls «likes» på Facebook.
Selskapet er nå også i søkelyset til spesialetterforsker Robert S. Mueller III, som ser på mulig samarbeid mellom Trump-kampanjen og Russland under valgkampen.
Christopher Wylie var ansatt ved Cambridge Analytica frem til 2014. Han sier til The Guardian at selskapet utnyttet Facebook til å samle personlig informasjon om millioner av mennesker.
– Vi bygget modeller for å utnytte det vi visste om dem, sier Wylie.
Hvilke konsekvenser har det fått?
Facebook svarte i forrige uke med midlertidig å fjerne Cambridge Analytica fra det sosiale mediet. I en uttalelse skriver Facebook at Aleksandr Kogan ikke hadde tillatelse til å dele informasjonen med en tredje part.
De skriver videre at det er gjort flere endringer de siste fem årene. Alle apper som samler inn detaljert informasjon om brukerne sine, må nå rettferdiggjøre hvorfor de trenger dette før de i det hele tatt kan spørre brukerne om å få samle den inn.
Hendelsen demonstrerer hvordan Facebooks forretningsmodell, å levere individualisert reklame til brukerne, kan bli utnyttet, skriver The Verge.
Amerikanske myndigheter etterforsker nå både Facebook og Cambridge Analytica. Facebook kan risikere å motta heftige bøter for å ha mislyktes i å beskytte brukerdata, skriver The Washington Post.
Interessert i datasikkerhet?
Noroff tilbyr bachelor i digital etterforskning, et studium der du lærer om datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Graden sentreres rundt temaer som informasjonssikkerhet, systemsikkerhet og nettverkssikkerhet
Kompetansen er svært ettertraktet i arbeidslivet. Den gir deg mulighet til å jobbe i politi og etterretning, eller med datasikkerheten for små og store selskaper.
Toppbilde: Max Morse via Wiki Commons (CC BY 2.0)