–Det er helt klart økt etterspørsel etter frontend-utviklere, sier Terje Karlsen, som er faglig leder i kommunikasjonsbyrået Dinamo.
– Vi opplever at de er blitt veldig vanskelig å få tak i. Det holder ikke lenger å legge ut en stillingsannonse. Vi må enten bruke byråer eller kontakte utviklere direkte.
Kommunikasjonsbransjen er ikke alene om den opplevelsen.
Supergründere finner ikke folk å ansette
Digi.no skrev nylig om den norske it-bedriften Xeneta AS, som opplever eventyrlig suksess. De har nettopp hentet de inn 100 ferske millioner fra investorer, som tripper etter å pumpe inn enda mer. Kontorene på Grünerløkka i Oslo er allerede for små, antall ansatte skal dobles bare i år.
Det er bare ett problem: De klarer ikke å finne utviklere i Norge.
– I snart ett år har vi søkt etter frontend- og backend-utviklere til en rekke ledige stillinger, men det har vært vanskelig å finne kompetansen i Oslo, sier markedsdirektør Katherine Barrios til digi.no.
Men hva i all verden er frontend?
Hva er egentlig denne kompetansen «alle» skriker etter? Og hvorfor er den så ettertraktet?
Vel … frontend er kort sagt det du ser på akkurat nå.
Frontend er det vi ser og forholder oss til når vi for eksempel åpner en nettside eller bruker en app. I motsetning til backend, som er det som ligger i bakgrunnen – mot databasen og serveren.
- Lurer du på noe mer? Vi har allerede stilt noen av de vanligste spørsmålene – og svart på dem her.
Det er fort gjort å forveksle frontend med webdesign. Det er ikke så rart – webdesign er nemlig bare ett eksempel på hva en frontend-utvikler driver med.
– For ti år siden handlet frontend mer om webdesign enn det gjør i dag. Det var nok et yrke som ble regnet som kult, kreativt og litt «hipster», men hadde ikke samme tyngde som programvareutviklere, sier Terje Karlsen i Dinamo.
I dag er dette annerledes, mener han:
– Frontend har blitt viktigere, og det stilles høyere krav til utviklerene og deres evne til å tenke arkitektur. En frontend-utvikler må i dag kunne mye programmering. Det er nok sånn at yrket har fått høyere status.
En utdannelse i front end lærer deg altså å skape visuelt imponerende og kreativt design …
… OG gir deg den tekniske kompetansen til å sette ideene dine ut i livet.
Etterspørselen etter folk som mestrer akkurat den kombinasjonen har skutt i været.
Xeneta AS mener for mange teknologibedrifter konkurrerer om de samme hodene. Og Terje Karlsen i Dinamo tror dessuten utviklerne sjelden skifter jobb fordi de får gode betingelser der de er.
– Dette henger nok sammen med at de har det godt der de er, at de får de utfordringene og lønnsvilkårene de ønsker. Vi kan nok si de har det fint der de er.
Fremtidens utviklere
Etterspørselen kommer blant av at web-bransjen er i endring.
– En av driverne bak etterspørselen etter front end-utviklere er at utvikling har blitt mer spesialisert, sier Terje Karlsen.
– Tidligere ville alle ha en egen app. Nå har det blitt for kostbart. En app må i dag fungere ikke bare til IOS, men til tre ulike operativsystemer. Det blir for komplisert. Derfor ser vi at stadig flere kunder går for webapplikasjoner. Og da trenger de ikke back end-utviklere, men front end.
- Vil du skape fremtidens nettsider, software og apper? Noroff tilbyr 2-årig utdanning i Frontend-utvikling i Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand – og som nettstudier
Les mer her