– Dette er bra tidspunkt å komme inn i norske bedrifter og få et forsprang innen kunstig intelligens, sier Mai Tran.
Hun er Data Scientist og Big Data Application Architect hos IBM, selskapet som står bak den markedsledende kunstige intelligensen Watson.
Det hun sier høres ut som en kompliment, men da legger du kanskje godviljen til. Poenget er nemlig at vi har en del å ta igjen. Det er derfor det er åpninger for dem som har en god idé, og kompetansen til å sette den ut i livet.
Tran var nylig i Norge og holdt et innlegg om IBM Watson under seminaret «Demystifying Deep Learning and AI» hos Noroff i Oslo.
Watson er en kunstig intelligens som allerede brukes aktivt i en rekke bransjer – fra matlaging, til finans, forsikring og helse Det finnes knapt et felt eller yrke der ikke kunstig intelligens kan komme inn og gjøre forbedringer.
Og i Norge har vi knapt begynt å utforske mulighetene, mener Tran.
– Bedre sammen
Kunstig intelligens og andre teknologier som kan automatisere mange av dagens arbeidsoppgaver blir mye omtalt for tiden, som regel i tilknytning til spådommer om at «robotene vil ta over jobbene våre».
Det er sant at vi må ta dette på alvor. Men det er ikke så enkelt som at robotene vil erstatte oss. Tvert imot: I arbeidslivet er menneskelig og kunstig intelligens på sitt beste når de jobber sammen.
– En AI kan slå verdensmesteren i sjakk. Men en sjakkmester og en kunstig intelligens som jobber sammen, kan likevel slå den beste AI-en, sier Laura Montoya.
Hun er grunnlegger av Accel.AI, et initiativ som jobber for nettopp det å lære opp folk til å forstå kunstig intelligens og ta teknologien i bruk i praksis. Seminaret hos Noroff var en del av dette. For å følge opp poenget hennes:
– En kunstig intelligens er aldri bedre enn en kunstig intelligens pluss et menneske – vi er bedre sammen, sier hun.

Vi maser gjerne over at vi gjerne skulle hatt flere timer i døgnet, og det er på sett og vis akkurat det teknologien kan gi oss.
– Når folk ikke trenger å gjøre repetitive oppgaver selv, gir det mer rom for refleksjon, kreativt arbeid og en annen type problemløsning. Menneskets rolle vil handle mer om tilsyn og å ha overblikk, sier Montoya til Noroff-bloggen.
Kompetansen forsvinner til Silicon Valley
Montoya ser et stort potensiale for å ta i bruk AI innen alt fra jus til helsevesenet til media.
Blant annet gjennom samarbeid med Noroff håper hun å bidra til å hjelpe feltet framover også i Norge. Å jobbe og reise ulike steder i verden kan ha stor verdi i seg selv. Sitter en i Silicon Valley er det nemlig fort gjort å havne i en boble – og miste kontakt med behovene i den virkelige verden.
– Når du jobber med andre kulturer og bransjer enn din egen, vil det åpne nye perspektiver. De du møter der vil ha et bedre grunnlag for å identifisere hvilke problemer som trenger gode, nye løsninger, sier hun.
Kunstig intelligens og relaterte teknologier kan være kompliserte og krevende å sette seg inn i. Når de beste reiser til Silicon Valley, er faren at lite av kompetansen blir igjen overalt ellers, for eksempel i små og mellomstore bedrifter som ellers kanskje kunne utgjøre en forskjell.
– Markedet henger ikke med på den teknologiske utviklingen. De som er flinke blir snappet opp av store selskaper, sier Montoya.
Det er det hun ønsker å gjøre noe med. Altså nettopp å lære bort- og oppmuntre til bruk av ny teknologi, innenfor ulike bransjer og lokale markeder.
– Programmer som dette kan appellere mer til startups. Det er mer «hands-on» og fleksibelt, du trenger ikke nødvendigvis folk med en doktorgrad, sier hun.
Vil du være med på den utviklingen, følg Noroff på Facebook for å bli tipset om fremtidige workshops og seminarer. Der kan du lære å ta i bruk ny teknologi i praksis, eller du kan klikke her for å lese om IT-utdanningene våre.