Leser du om Det hvite hus i mediene nå, dreier det seg stort sett om hvem som skal overta nøklene.
Men Obama er ikke helt ferdig ennå.
I oktober var han på scenen på White House Frontiers-konferansen i Pittsburgh, der han gjorde det tydelig at det å fremme teknologi og vitenskap er svært viktig for ham – og har vært det gjennom hans presidentskap.
– Jeg er en nerd og jeg unnskylder meg ikke for det, sa Obama fra scenen (se video nederst i saken).
I forbindelse med konferansen satte presidenten, for første gang i USAs historie, kunstig intelligens (AI) på den offisielle agendaen.
Med den offentlige rapporten «Preparing for the future of artificial intelligence», og en tilhørende handlingsplan, vil Det hvite hus forberede nasjonen på en framtid der kunstig intelligens er en del av hvordan vi bor, jobber, reiser, lærer, oppdager og kommuniserer.
Tidligere i år inviterte de både akademia, den private industrien og veldedige organisasjoner til samtale og samarbeid om kunstig intelligens. Rapporten springer ut av dette samarbeidet.
Målet deres har vært å identifisere utfordringer så vel som muligheter med teknologien.
Timingen er ikke tilfeldig. Etter at utviklingen av AI har foregått jevnt og trutt i en årrekke, står vi nå overfor et gjennombrudd som Det hvite hus på sine nettsider kaller «transformativt».
Vi synes Kris Hammond, professor i informatikk ved Northwestern University i USA, sa det godt på South by Southwest-konferansen i mars:
– Kunstig intelligens baserer seg på flere eldgamle teknologier. Men nå har vi maskinkraften, og ikke minst mangfoldet av data, som skal til for å faktisk utrette noe.
Slutt på ineffektivitet
Hva er det så vi kan utrette?
Det er grunn til å være optimistiske, ifølge rapporten, på grunn av AI og maskinlæring sitt potensiale til å forbedre liv – fordi de kan hjelpe til med å løse noen av verdens største utfordringer og gjøre slutt på mye ineffektivitet.
Allerede ser vi at kunstig intelligens er i ferd med å utgjøre en forskjell i folks hverdag, på områder som helse, transport, miljø, rettsvesen og fordeling av goder.
Og så snart de selvkjørende bilene rulles ut for fullt, kan vi få litt tryggere veier, også.
Men teknologien kan selvsagt også ha negative konsekvenser, eller bli utfordrende å implementere innenfor gjeldende lovverk. Det er derfor regulering er så viktig.
«For økonomien, vil innvirkningen av AI på kort sikt handle om automatisering av oppgaver som ikke kunne bli automatisert tidligere. Det betyr antagelig økt produktivitet og verdiskapning, men det kan også påvirke visse typer jobber på ulike måter, og redusere behovet for bestemte ferdigheter», oppsummeres det.
Da er det lavtlønnet arbeid som er mest utsatt, mens det på den annen side blir en etterspørsel etter høyt utdannede arbeidere. Det kan i verste fall øke avstanden mellom samfunnsklassene.
Vil unngå Skynet
En annen utfordring, er å «bygge systemer som på en trygg måte klarer overgangen mellom laboratorienes lukkede verden, og den åpne verdenen utenfor, der uforutsette ting kan skje.»
De fremhever også viktigheten av at de som arbeider med- eller studerer AI, må få god opplæring innen etikk og sikkerhet.
Det siste er vel blant annet for å unngå slikt som at den kunstige intelligensen vender seg mot oss, og utsletter menneskeheten …
Obama forsikrer om at arbeidet med AI så vel som annen innovasjon er trygt og solid forankret hos ulike instanser i staten. Likevel sa han i Pittsburgh:
– Presidentskapet er en stafett. Vi løper vår etappe, og gir fra oss pinnen, sier han.
Hvem han skal tappe på skulderen og gi den pinnen til, finner vi ut om bare noen dager.
Toppbildet: Daniel Schwen, CC BY-SA 3.0, via Commons.