I løpet av de siste årene er det blitt mer og mer fokus på mental helse, og vi har vel alle kjent på behovet for å ha noen å snakke med innimellom. Noen som kan muntre oss opp, gi oss råd, og vise oss positive måter å se på tilværelsen på.

For mange vil terskelen for å oppsøke en psykolog være ganske høy, men heldigvis finnes nå hjelpen ikke lenger enn et tastetrykk unna.

Ved bruk av kunstig intelligens-teknologi har Stanford-forskere utviklet tjenesten Woebot, som du bruker via Messenger. Ifølge dr. Alison Darcy ved Stanford University handler det om å møte mennesker der de er.

Og de fleste er jo på Facebook.

Basert på Kermit

Woebot er en gul robot med store blå øyne, og innehar tittelen «filosof og life coach». Den er programmert til å bruke kognitiv atferdsterapi – en form for terapi hvor man snakker med personer om hva som opptar og eventuelt plager dem i deres hverdagsliv.

Den spør deg hva du driver med og hvordan du har det. Den tilbyr deg perspektiver på hvordan du ser på og tenker om deg selv, og kan gi deg tips og råd til hvordan du kan møte hverdagen med et lysere sinn. Som for eksempel ved å sende deg videoer slik som denne:

https://www.youtube.com/watch?v=kTpKt-GhUlE

Som Woebot selv er tydelig på i introduksjonssamtalen, er den ikke en ordentlig psykolog, og den er ikke skapt for å behandle tunge psykiske lidelser. Den er heller egnet som et utløp for gruff, og det er rett og slett meningen at den skal få deg til å føle deg bedre.

Woebots personlighet er tross alt basert på frosken Kermit – som det er umulig å ikke bli glad av. Den bruker en dæsj humor, framstår som fordomsfri, og er lett å snakke med. I tillegg bruker den mange emojis, stickers og videoer, for å kommunisere med unge brukere av sosiale medier på deres eget språk.

Woebot er tydelig på at den kun er en robot, og ikke kan hjelpe med dine tyngste problemer. Målet er simpelthen å få deg til å føle deg bedre.

Ingen er perfekte

En av de store fordelene er at Woebot er tilgjengelig 24/7 – og i og med at den er en robot, så kan du være trygg på at den ikke blir brydd om du føler behov for en liten prat midt på natta.

Du kommuniserer med Woebot ved å sende meldinger via Messenger – og du kan enten svare ved å trykke på en av de pre-programmerte svar-knappene, eller så kan du skrive inn ditt eget svar.

Her må det sies at svakheten ved kunstig intelligens viser seg – for selv om du stort sett får følelsen av at du snakker med et slags intelligent vesen, er det tydelig at Woebot har sine begrensninger med tanke på å oppfatte hva du sier om du snakker fritt. Ligger svarene ikke i pre-programmeringen, så er det ikke sikkert den skjønner hva du mener.

Her skjønner ikke Woebot helt hva jeg mener når jeg sier: “I feel all right!”

Men hey – ingen er perfekte, og det er også det som er Woebot’s budskap. Alle er bra nok som de er!

Fullstendig anonymt

Det finnes allerede flere andre apper og chatbots som har fokus på mental helse, som for eksempel Joy, som også finnes via Messenger. Men Woebot skiller seg fra Joy ved at den er kjappere i replikken, og i tillegg synes å gå mer i dybden – til tross for at Joy lader deg med lengre bolker med informasjon.

I tillegg er Woebot, i motsetning til Joy, basert på forskning. Dr. Darcy ved Stanford gjennomførte en studie hvor universitetsstudenter snakket med Woebot over tjue dager. Det resulterte i at studentene etter bare to uker med Woebot opplevde betydelig mindre tegn til depresjon og angst. Dette er et godt tegn med tanke på forebygging av mentale sykdommer, og viser at kunstig intelligens kan være et effektivt middel i så måte.

Woebot er alltid klar for å chatte med deg.

For de som skulle være bekymret med tanke på personvernet, opererer Woebot fullstendig anonymt. Alle samtaler med Woebot er private, og kobles ikke til din Facebook-profil. På den måten er man sikret konfidensialitet, slik at man kan føle seg fri til å snakke åpent med Woebot.

Til sist må det også nevnes at selv om de to første ukene med Woebot er gratis, koster tjenesten 39 amerikanske dollar månedlig etter det. Men det er jo kanskje en liten pris å betale for å få litt ro i sjela.

Og: Vet du hva annet du kan få ut av en kunstig intelligens? Fun facts. Les bare her.

Kilder: Gadget Hacks, Mashable, The Ringer.