Det er stor etterspørsel etter flinke «frontend-utviklere» i arbeidsmarkedet nå. Men hva er det egentlig?
Her har vi samlet svar for deg som er nysgjerrig på å kanskje studere eller jobbe med … ja, dette:
Hva er frontend?
Frontend er egentlig akkurat det det høres ut som, hvis du vet det har med programmering å gjøre. Det er det som ligger foran, på framsiden, eller – som Store norske leksikon formulerer det – nærmest brukeren.
Sagt på en annen måte: En frontend-utvikler skriver koden bak det du kan se og interagere med når du åpner en nettside, et program eller en app.
Dette til forskjell fra backend, som ligger «lenger bak» – nærmere serverne og databasen.
Er det altså det samme som webdesign?
Vel, ja og nei, de to begrepene brukes litt forskjellig. Webprogrammering er en form for frontend-utvikling.
Design er definitivt en del av det: Du må både ha sans for god design, og de nødvendige kode-skillsa til å sette det hele ut i livet.
Det er faktisk nettopp det som kjennetegner en god frontend-utvikler: Nemlig å mestre både det visuelle og det tekniske. Feltet ligger i skjæringspunktet mellom kundeopplevelse og systemutvikling.
Denne kombinasjonen av ferdigheter er sjelden vare, og derfor svært etterspurt i dagens arbeidsmarked.
Må jeg kunne kode?
For å studere frontend-utvikling må du ikke være noe kode-geni fra før av. Men skal du jobbe med det, trenger du helt klart programmeringsferdigheter.
De viktigste verktøyene dine vil være HTML og CSS, samt Javascript. Du bør også kjenne til andre kodespråk som C-baserte språk, Ruby, php og Python.
At du lærer deg den slags, trenger forresten ikke bety at du kommer til å sitte og jobbe alene i et mørkt rom …
- Les kronikk: Hey, snakker du Python?
Trenger jeg noe mer enn å kode?
En utfordring med å utvikle for web i dag, er at det må fungere på tvers av ulike nettlesere og operativsystemer, og ikke minst – både på små og store skjermer.
Det å lage noe som både fungerer, som er pent, og som gir en god brukeropplevelse uansett «device» – det er en kunst.
Skal det bli bra, må du ha en forståelse av både visuell design og interaksjonsdesign. Skal det gjennomføres, må du også kunne et og annet om prosjektstyring, og du må kunne levere helt fra idé til fiks ferdig produkt.
Lurer du på hva interaksjonsdesign er, også? Vi har foreløpig ikke en egen artikkel på det, men kortversjonen er at det er omtrent sånn her:
I arbeidslivet vil du måtte samarbeide med både grafisk designere, interaksjonsdesignere, programmerere, og innholdsutviklere, og skjønne litt av hva alle disse holder på med.
Du kommer med andre ord til å være involvert i- og kunne rimelig mye …
Høres alt dette interessant ut? I så fall kan du lære det, og mer, i det toårige studiet i Frontend-utvikling hos Noroff – som du leser alt om her.
Studiet finnes på campus i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand, eller på nett.
Skal du studere til høsten?
Her er en komplett guide til alt du bør tenke på – og våre beste tips til hvordan du kan peile deg inn mot drømmejobben:
/generelt/dette-ma-du-huske-nar-du-skal-velge-studieretning/