Se det for deg. Du er på scenen og debatterer foran et fullsatt publikum. Du er godt forberedt, men blir ganske nervøs foran så mange mennesker. Det får deg til å snakke raskere og raskere, helt til motdebattanten utbryter:
– Du snakker ekstremt raskt med 218 ord i minuttet. Det er ingen grunn til å skynde deg!
Publikum ler, og du rødmer. Irriterende?
Ja, selvfølgelig. Og kanskje særlig når du vet at den du debatterer ikke engang er et menneske.
Dette er ikke lenger science fiction. IBM har siden 2012 utviklet en kunstig intelligens, kalt Project Debater, som kan diskutere og debattere med mennesker.
Se et kort sammendrag fra debatten her:
IBM inviterte i juni til et arrangement for å vise hvor langt teknologigiganten har kommet i arbeidet sitt. Her debatterte Debater, med en tillagt kvinnelig stemme, to mennesker.
Slik var spillereglene: Ingen av deltagerne fikk vite hva de skulle diskutere i forkant av arrangementet. Hver side fikk holde en fire minutter lang innledende tale og deretter fire minutter til å avkle den andres argumenter, samt to minutter til å samle trådene til slutt.
Først argumenterte roboten for statlig støtte til utforskning av verdensrommet. Deretter for telemedisin. Motstanderne var de to prisvinnende studentdebattantene Dan Zafrir and Noa Ovadia, skriver Wired.
Den kunstige intelligensen gjorde det slettes ikke så verst. Den brukte hele den retoriske verktøykassa: etos, patos og logos. Den oppga kilder, spøkte med rivalene og fridde til publikums sympati for barn og eldre.
Systemet har flere hundre millioner artikler i databasen sin. Når det får et tema det skal diskutere, går systemet lynkjapt gjennom all informasjonen og finner de relevante poengene. Etter noen minutter har den funnet frem sine beste argumenter og skrevet en liten tale med disse.
Herr Debater er foreløpig ikke helt feilfri. Ifølge The Verge var noen av dets argumenter ganske overfladiske og en del var ganske tydelig rappet rett fra en avisartikkel. Det var likevel tydelig at den kunstige intelligensen behersket debattformen.
Kanskje mest imponerende av alt er likevel hvordan roboten klarte å angripe svakhetene i argumentasjonen til menneskene den debatterte mot. Dette gjorde den i nær sanntid. Den trengte bare noen minutter på å analysere motstanderens fire minutters monolog før den kunne svare.
På et tidspunkt sa roboten også – nesten skremmende selvbevisst:
– Jeg tror sterkt på kraften som ligger i teknologi, akkurat slik jeg bør gjøre.
PS! Har du sett denne? Her herjer IMBs Watson i Jeopardy.
Interessert i teknologi?
Noroff tilbyr en rekke teknologiutdanninger rettet mot morgendagens arbeidsmarked, slik som Nettverk og IT-sikkerhet, Applied data science og Digital prototyping.
Vi har løpende opptak, som betyr at du fortsatt kan søke på studieplass til høsten.