Den skal utvikle nye medisiner som kan kurere alle sykdommer, og den skal finne løsninger på globale problemer som sosial ulikhet og fattigdom.

Forventningene er skyhøye – og kanskje en smule urealistiske – for det som kalles kvantemaskiner.

– Kvantemaskiner vil forandre alt med teknologien vi bruker og hvordan vi bruker den, sier France Córdova.

Han er direktør i det amerikanske forskningsorganet National Science Foundation, som finansierer grunnleggende forskning i alle ikke-medisinske felt av vitenskap og teknologi.

Nå har de gitt drøyt 100 millioner kroner til et samarbeid mellom syv universiteter. Det er tidenes største satsing på å utvikle kvantemaskiner, skriver Duke University, som leder arbeidet, i en pressemelding.

Målet er at den første praktiske maskinen skal være klar til bruk om fem år.

En stor gruppe med fysikere, ingeniører og data scientists skal samarbeide om prosjektet som skal revolusjonere den digitale verdenen. Maskinen skal kunne utkonkurrere selv de aller kraftigste av dagens standardmaskiner.

Det er greit nok. Men hva er nå en kvantemaskin, spør du kanskje?

En kvantemaskin fungerer på en helt annen måte enn dagens datamaskiner. Teknologien benytter seg av subatomære partiklers fascinerende evne til å eksistere i mer enn en tilstand på samme tid.

En standard PC opererer, som du kanskje har hørt, med kodesystemet 0 og 1. Mens hver bit i en datamaskin er enten et nulltall eller et ettall, kan en bit i kvantemaskiner være begge deler samtidig. Dette skal i teorien føre til at kvantemaskiner jobber mye raskere og bruker mindre energi.

Professor Jungsang Kim, ved Duke University, sammenligner en kvantemaskin med et puslespill. Hvis du forsøker å løse puslespillet ved å teste én etter én brikke om den passer sammen med en annen tilfeldig brikke, vil det ta evig med tid. En kvantemaskin tester derimot alle mulige utfall på et øyeblikk og filtrer ut alle alternativene som ikke passer.

Foto: Duke University

Jakten på å lage verdens første praktiske kvantemaskin har pågått i noen år, og det finnes allerede en rekke kvantemaskiner, men disse er foreløpig såpass enkle og små at de ikke er sterke nok til å løse praktiske problemer.

Det skal den nye forskergruppen nå gjøre noe med.

– Å utvikle den første praktiske kvantemaskinen, vil være en stor milepæl, direktør Córdova.

Interessert i teknologi og internett?

Noroff tilbyr teknologiutdanninger rettet mot morgendagens arbeidsmarked, slik som Frontend-utviklingNettverk og IT-sikkerhetApplied data science og Digital prototyping.

Vi har campus i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand, og vi tilbyr nettstudier.