Oppslagsverk og bruksanvisninger er passé – nå er det Google vi tyr til når vi trenger å fikse noe.

De mest populære søkene er følgelig såkalte «hvordan-søk», hvor vi spør Google hvordan vi skal løse et problem. Derfor har nylig Googles News Lab i samarbeid med visuelle data-journalisten Xaquin G.V. lansert nettsiden How To Fix a Toilet.

På denne siden har de samlet data over hva folk trenger mest hjelp til.

Og hvis du skulle lure: Nei, du er ikke så dum som du tror når du må google hvordan du skal få lys i lampa som har gått. For faktisk – vi trenger mye Google-hjelp for å få fiksa den lyspæra.

Dører, vinduer og vegger på topp

Noe av det vi oftest oppsøker Google-hjelp for, er å få fikset ting i huset. Det være seg en vegg, en dør, et vindu, toalettet, kjøleskapet, vaskemaskinen, vasken eller stikkontakten. Man skulle kanskje tro at en profesjonell burde ta seg av mange av disse tingene, men Google har beviset på at vi helst vil klare det selv.

I Googles oversikt har de tilrettelagt slik at du ser hva vi trenger hjelp til i hvilke land, og bildet over de norske søkene ser slik ut:

Hvor stor en gjenstand er på illustrasjonen samsvarer med hvor ofte den blir søkt på i det respektive landet du har plottet inn. Den røde stiplede linjen tilsvarer gjennomsnittet på verdensbasis.

Hvordan å fikse vegger, dører og vinduer er det som er mest søkt på i alle land, men ser man bort fra dem finner man noen nasjonale variasjoner på hva folk trenger mest hjelp til. Her til lands er den ovennevnte lyspæra som er det mest populære søket. Kanskje ikke så rart i og med at det til tider kan bli både nokså mørkt her.

  • Er du en som elsker å fikse til fikse løsninger i hjemmet, samtidig som du er miljøbevisst? Da er kanskje en hjemmelaget «powerwall» noe for deg. Les mer om den her!

I Nord-Amerika og østlige Asia er det toalettet folk flest vil få fikset, og i Afrikas varme er det kjøleskapene som er mest i behov av reparasjon.

Men ser man på verdenskartet over «hvordan-søk» er det faktisk vaskemaskinen som topper statistikken (fortsatt sett bort fra vegger, dører og vinduer):

Kjøkkenhjelp

Googles oversikt byr naturligvis ikke bare på informasjon om hva vi trenger hjelp til å få fikset i hjemmet. Den inkluderer også en del av de mer dagligdagse gjøremålene som vi lurer på hvordan man egentlig skal få til helt riktig.

Når det gjelder matlaging, for eksempel, så får vi en liten pekepinn på hva vi spør Google mest om (denne oversikten gis ikke pr. land, men kun globalt – jo større en firkant er, jo oftere har vi googlet):

Og ja – du ser rett. Det vi lurer aller mest på er hvordan vi skal lage pannekaker, etterfulgt hakk i hæl av hvordan vi skal koke egg!

Slips og kyss

Ellers er det også populært å søke hjelp til kjærlighetslivet. Da lurer folk flest på hvordan i huleste heite de egentlig skal kysse:

Og om du noen ganger har slitt med slipsknuta, så kan du nå være trygg på at du ikke er alene. Hvordan å knyte et slips er nemlig noe av det som er aller mest søkt på, innenfor kategorien «ymse»:

Hvis du vil se mer om hvordan vi bruker Google til hjelp er det bare å klikke deg inn på How To Fix a Toilet her.