Måten du går på, er like unikt som fingeravtrykket ditt. Det er bare litt vanskeligere å identifisere. Men ny forskning viser at det er fullt mulig.

– Hvert menneske har om lag 24 ulike bevegelser når det går, noe som resulterer i at hver person har et unikt ganglag, sier dataforsker Omar Costilla Reyes ved Universitetet i Manchester i en pressemelding (les studien her!).

Du har trolig lagt merke til det selv. Det finnes omtrent like mange måter å gå på, som det finnes mennesker. Noen har lange bein, andre har korte. Noen går rakrygget, mens andre går slukøret. Noen sprader stolt med lange, raske steg, mens andre subber rundt med små og beskjedne skritt. Forskere har nå utviklet en metode til å bruke gangen din til å identifisere deg.

For å gjøre dette bruker Reyes med kolleger et kamera og en gulvmatte som måler fottrykk. Vektfordelingen, farten og tredimensjonale bilder blir deretter analysert av en programvare med kunstig intelligens.

Forskerne forsøkte å lure systemet ved å imitere hverandres gange, men det ble plukket opp av programmet, som tok feil bare 0,7 prosent av gangene. 120 personer deltok i studien.

• Du kan være med å utvikle morgendagens teknologi! Les mer om vårt studietilbud her

Resultatet skal være nesten 380 ganger mer nøyaktig enn det tidligere utviklere har fått til, ifølge den ferske studien. Dessuten trenger man ikke å gå barbeint for at metoden skal fungere, slik man har måttet tidligere.

Denne teknologien er testet i ulike scenarioer, blant annet i sikkerhetskontrollen på flyplasser.

Den nye teknologien er nok et eksempel på hvor raskt utviklingen går, og hvor vanskelig det er å spå hvordan samfunnet vil se ut om bare 10-20 år.

Det er nok likevel en stund før «gange-gjenkjenning» tas bredt i bruk. En grunn er at systemet er avhengig av gulvmatter med sensorer, i tillegg til et kamera. Dessuten er det avhengig av informasjon om hvordan en person går på forhånd for å kunne identifisere personen.

Interessert i teknologi?

Noroff tilbyr en rekke teknologiutdanninger rettet mot morgendagens arbeidsmarked, slik som Nettverk og IT-sikkerhet, Applied data science og Digital prototyping. Vi har løpende opptak, som betyr at du fortsatt kan søke på studieplass til høsten.