Ny teknologi gjør livet enklere for mennesker på en lang rekke områder, også for de med nedsatt funksjonsevne.
Tidligere har mange proteser vært dyre og ubehagelige. Det er i ferd med å endre seg.
Dan Melville ble født uten en høyrehånd og har brukt proteser i årevis. Han er ambassadør for det britiske teknologiselskapet Open Bionics og har testet den nye armen – kalt The Hero Arm – til selskapet.
– Jeg trodde ikke denne typen teknologi var mulig, i hvert fall ikke til en lav pris. Det er helt spinnvilt, spesielt sammenlignet med hva jeg kunne gjøre med armen for bare tre år siden, sier Melville.
– Det er hyggelig å få spørsmål om hvordan armen fungerer, heller enn å bli spurt om hva som har skjedd.
Se hvordan hånden fungerer i videoen under:
Tegningen til protesen blir til ved hjelp av en 3D-scanner, så blir det produsert av en 3D-printer. 3D-teknologien gjør protesene raskere og billigere å lage.
Armen har sensorer på innsiden og fungerer ved at den plukker opp signaler fra brukerens muskler. Den er biologisk inspirert, samtidig som den ikke ligner på en vanlig arm.
– Vi foretrekker at protesene vi lager ikke prøver å ligne på en menneskelig arm. De sier du er unik, du er annerledes. Det er brilliant, og du bør feire det, sier Joel Gibbard, direktør i Open Bionics.
Gibbard sammenligner det med å bruke briller.
– Jeg ville ikke brukt hudfargede brillerammer som prøver å ligne på øyner heller. Det er latterlig i det hele tatt å vurdere det.
Britiske Open Bionics er ikke det eneste selskapet som produserer håndproteser. Norske Hy5 har utviklet en som er 3D-printet og hydraulisk drevet.
– Vi håper at det blir lettere for brukere å gripe ting enn med de protesene som finnes i dag. Når vi bruker hydrauliske motorer i tillegg til elektroniske, blir protesen både mer sensitiv og kraftig. Brukeren kan bevege protesefingrene på en mer naturlig måte, og vi håper det vil gi brukeren et tryggere og mer robust grep, sier gründer og direktør i Hy5, Christian Fredrik Stray, til Aftenposten.
En stor fordel med 3D-teknologien er at protesene kan produseres lokalt.
– Vi har hele tiden tenkt globalt. I Europa og USA finnes flere hundre tusen mennesker med behov for håndprotese, globalt finnes millioner, sier Stray.
Interessert i 3D-printing?
Noroff har startet et studie i digital prototyping. Studiet gir praktiske ferdigheter innen 3D-printing, mekanisk design, digital modellering og produktutvikling.
Sammen med moderne prosesser for produktutvikling, vil man gjennom digital prototyping kunne lage tidsbesparende og kostnadseffektive produkter som utkonkurrerer tradisjonell produksjon.